Rookkanalen


Iedere haard, met uitzondering van een elektrische produceert rookgassen. Deze rookgassen moeten worden afgevoerd. Het type toestel bepaald in feite wat er aan rookgasafvoermateriaal noodzakelijk is. Wij onderscheiden derhalve 2 hoofdgroepen:


  • Openhaarden, houtkachels en gashaarden (open verbranding).
    Deze toestellen hebben allemaal een verticaal afvoerkanaal nodig. Het doel is te zorgen voor een snelle afvoer van de hete verbrandingsgassen, de omgeving isoleren en beschermen tegen de hete rookgassen. Rookkanalen zijn er in diverse soorten. Dit kan zijn; een gemetselde schoorsteen, een keramisch rookkanaal of een afvoerpijp (meestal van RVS). In alle gevallen geldt dat er geen direct contact mag zijn met brandbare vloeren, vloerdelen of decoratieve wandelementen. Verder moet een rookkanaal voor dit soort haarden zo weinig mogelijk bochten bevatten en zeker geen bochten van meer dan 45 graden. Bochten verslechteren de goede trek en bevorderen de afzetting van teer- en roetresten aan de binnenkant van het rookkanaal.


Het gemetselde rookkanaal

Dit wordt bijna niet meer gebouwd. U vindt ze nog wel in bestaande oudere huizen. Wilt u een gemetseld rookkanaal (weer) in gebruik nemen, laat het dan vooraf inspecteren.


Flexibel roestvrijstalen kanaal

Deze worden vooral toegepast in bestaande gemetselde kanalen die niet meer voldoen. De vakman trekt van boven naar beneden, of omgekeerd, de flexibele slang door het bestaande rookkanaal. Tussen het nieuwe en het oude kanaal komt isolatiemateriaal. De binnenkant van de flexibele slang is nagenoeg glad en dus ideaal voor een goede trek. Dit is dan ook de eenvoudigste manier om een lek schoorsteenkanaal weer gebruiksklaar te maken.


Dubbelwandige roestvrijstalen kanaal

Tussen de binnen- en buitenwand bevindt zich isolerend materiaal. De binnenwand wordt daardoor snel warm. De binnenwand is volkomen glad en is dus makkelijk te vegen. Daarbij zijn deze kanalen zeer sterk. De systemen zijn er in verschillende diameters en zijn dus op uw specifieke haard of kachel af te stemmen. Uiteraard voorzien van alle benodigde hulpstukken. Deze elementen worden tegenwoordig op grote schaal toegepast vanwege hun duurzaamheid en eenvoudige installatie. Daardoor kunnen deze kanalen achteraf ook in bestaande huizen geïnstalleerd worden.