Rookkanalen haarden en kachels op hout


Het juiste stooktoestel

Verstandig stoken begint met de juiste haard of kachel. Een open haard geeft veel sfeer, maar weinig warmte. Het rendement is ongeveer 20 procent. Een afsluitbaar toestel geeft meer rendement, waarbij een moderne houtkachel zelfs een rendement van wel meer dan 80 procent haalt. De capaciteit van een kachel moet zijn afgestemd op het te verwarmen vertrek. Te weinig capaciteit betekent te weinig warmte. Teveel capaciteit betekent dat de kachel op halve kracht werkt en dat is slecht voor het verbrandingsproces en schadelijk voor het milieu. Als richtlijn kunt u met 1kW (nominaal vermogen) circa 10m3 woninginhoud verwarmen. Voor een gemiddelde woonkamer (7 x 4) heeft ongeveer 4 à 5 kw nodig. Is de kachel alleen bijverwarming dan zal een kleiner model volstaan.


Allesbrander bestaat niet

Kachels en haarden zijn GEEN allesbranders. Alhoewel veel zaken branden, is het slecht voor uw gezondheid en voor het milieu, om zomaar alles in een haard of kachel te verbranden. Plastic, geverfd of geïmpregneerd hout, spaanplaat, hout met lijmresten, melkpakken, en allerlei huishoudelijk afval mogen NIET in haard of kachel. Ze kunnen kankerverwekkende stoffen afgeven bij verbranding. De enige allesbrander is de afvalverbrander van de overheid!


Openhaarden

De charme van een echte openhaard op hout is ongeëvenaard. Het knappende vuur en de typische reuk zijn een bijzondere belevenis. Er is een groot aanbod van openhaarden passend bij ieder interieur. Indien u hiervoor kiest moet u wel rekening houden met een paar eisen ten aanzien van de installatie. Zo is een royaal schoorsteenkanaal noodzakelijk voor een optimale trek. In woningen met mechanische ventilatie of een open keuken met afzuigkap moet gezorgd worden voor voldoende aanvoer van lucht bij de haard. Het rendement van een echte openhaard is niet zo hoog. Indien u meer warmte wilt kunt u beter kiezen voor een haard met een glasruit of een vrijstaande houtkachel.Inbouwhaarden

Een inbouwhaard is een houthaard voorzien van een glasdeur die in een bestaande schouw of nieuw te bouwen schouw wordt ingebouwd. Er zijn vele modellen in diverse formaten en designs. Zowel klassiek als modern. De haarden zijn voorzien van draaideuren of liftdeuren zodat de binnenzijde van de ruit gemakkelijk kan worden schoongemaakt en de as kan worden opgeruimd. Het rendement van dit soort haarden ligt een stuk hoger dan van de volledig open versies. Het rendement kan in de meeste gevallen verder worden verhoogd door de installatie van ventilatoren.


Houtkachels

Een houtkachel is een afsluitbaar stooktoestel dat los geplaatst kan worden en aangesloten dient te zijn op een rookkanaal. De techniek van houtkachels heeft de laatste jaren een grote ontwikkeling doorgemaakt. Het rendement is gestegen en de uitstoot van kwalijke stoffen is teruggedrongen. Houtkachels zijn vaak voorzien van grote panoramische ruiten zodat het vlammenspel optimaal te zien is. Verder zijn in een moderne houtkachel allerlei technische snufjes verwerkt om het rendement te verhogen (soms tot boven de 80 procent). Niet alleen een sfeermaker dus maar ook een echt verwarmingstoestel.